Mesnička 1, 10 000 Zagreb | Tel/Fax: +385 1 4848 090

E-mail: hnv@hnv.hr

VIDEO: Gostovanje Karla Starčevića u emisiji "Markov trg"

U emisiji Markov trg voditelja Marka Juriča gostovao je hrvatski poduzetnik i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća - Karlo Starčević. Tema je bila stanje svijesti hrvatske nacije po važnijim pitanjima od poduzetništva, politike, odnosa prema svojem identitetu, povijesti, sadašnjosti i budućnosti.

Bilo je govora o razlozima propasti vlade Tihomira Oreškovića pri čemu je Starčević skrenuo pozornost na događaje iz 1986. godine kada su unutar okvira jugoslavenskih agentura stvoreni temelji za sustavnu pljačku Hrvatske od strane komunističkih nomenklatura i njihovih nasljednika. Spomenuta je grupa 'dečki iz Henessya' koja je sredinom devedesetih sudjelovala u prvobitnoj akumulaciji kapitala u Hrvatskoj. Na pitanje je li poduzetništvo dobrodošlo u Hrvatskoj, Starčević smatra da je danas u sličnom rangu kao inkriminirani status kulaka iza razdoblja prvih petoljetki komunističke Jugoslavije. Poduzetnici u Hrvatskoj su krave muzare koje se cijede do iznemoglosti. U Hrvatskoj je čak 250 raznih parafiskalnih nameta koji teško pritišću poduzetnike. Najnoviji od njih je i tzv. 'certifikat o energetskoj učinkovitosti koji je bivša ministrica Mrak Taritaš proizvoljno uvela u Hrvatsku, zbog pogodovanja pojedinim interesnim skupinama, smatra Starčević.

Bilo je govora s kakvim se problemima susreću poduzetnici kod pokretanja posla, koje sve dozvole, elaborate, kakvim su sve pritiscima izloženi od lokalnih do državnih vlasti. Starčevićevu je firmu 'Pivovaru Ličanka' prošle godina pohodilo čak 76 raznih inspekcija. Svaka tri dana je neka nova dolazila, objašnjava Starčević i to samo zato jer se ne uklapam u njihove političke formule korupcije. Bilo je govora o odnosu banaka prema poduzetnicima, zašto su kamate za poduzetništvo u Hrvatskoj više nego za kupovinu automobila, primjerice.

Govoreći o odnosu Hrvata prema radu, Starčević je zaključio kako se još uvijek snažno osjeća kontaminacija jugoslavenskog komunističkog sustava na radne navike. U emisiji je puštena izjava poduzetnik Marka Franovića, Hrvata koji već pedeset godina živi i radi u Sydneyu. Franović je ispričao kako se već pedeset godina šest dana u tjednu diže u četiri sta ujutro i radi po 16 sati svakoga. Te da kakav bi to Bog bio koji bi ga nakon tolikoga truda osiromašio. Upravo taj rad i trud i odnos prema radu je nešto što nedostaje današnjem hrvatskom čovjeku, smatra Starčević, komentirajući pune kafiće u Hrvatsko u radno vrijeme.

U nastavku razgovora Starčević je komentirao koliko je život u zajedničkoj državi s narodima drugog civilizacijskog kruga doveo do kontaminacije hrvatskog identiteta njihovim vrijednosnim sustavima. Koliko su te okolnosti dovele do bujanja korupcije, ali i izgradnje podaničkog mentaliteta u Hrvata sa svim posljedicama i povijesnim okolnostima kao što su strah, kukavičluk, rezignacija, neselektivni i neumjereni hedonizam itd. Tu je veliki problem nepostojanje autentične nacionalne, državotvorne političke opcije koja bi pokrenula pozitivne procese. Potreba duhovne obnove, o kojoj je i na kraju svoje vlasti često upozoravao predsjednik Tuđman, o povratku vrijednostima tradicionalnog hrvatskog identiteta. U Hrvatskoj je velika potreba za nacionalnim preporodom koji bi stvorio čvrstu državotvornu strukturu s jasno definiranim strateškim ciljevima hrvatskog naroda i države zaključeno je u emisiji.